Photography by Craig Wall

Waverton Townhouse

Whilst not as yet empty nesters, my clients decided to downsize from the family home, and move into a well located, but poorly planned 70s Townhouse. The property needed to accommodate four adults and the much loved large family dog. Living space was in short supply as was the configuration of the three small floors.

My concept was much like I would approach designing the interior of a boat, by creating as many storage opportunities as possible throughout the property. With magnificent views of Sydney Harbour, my aesthetic approach was to put together a scheme to maximise the view and not distract from it - much like framing it.

The design solution called for a complete revision of the three levels to create a parents’ retreat on the top floor. The retreat incorporates a luxurious master bedroom and compact, yet stylish ensuite, plus a work station capitalising upon harbour views. Emerald green was selected as a feature colour for the walls and customised bedhead, with patterned metallic wallpaper complementing the brass handles of the newly installed closets and the bedhead’s gilded bracing.

On the Ground Level, the orientation of the room needed to be addressed to facilitate a large comfortable sofa, TV area, fireplace and dining area. We set about designing an intricate and thoughtfully considered custom built-in sofa and storage unit oriented to maximise flow and comfort for this family.