Credits:
Photographer: Anson Smart
Kitchen Stylist: Steve Cordony  

Wrixton House

KITCHEN

The area for the kitchen in this home was more of an alcove off the main thoroughfare than a room. My initial approach to this room was to sensitively revise the floor plan including the waste locations, and unify the three ceiling heights in this area to maximise the inclusion of storage and scale. 

A horizontal line of flush, textured, splashback tiles band across the seams of the two conjoined kitchen mirrors creating a vanishing line to deepen this rooms dimensions whilst reflecting the bay’s hero view and bathing the room with natural. The inclusion of mirror ensures that the view is available whether you are facing it or turned away.  

I was keen to include the adjacent feature window area into this space to add to the storage and create an informal dining area within a couple of foot falls of the actual kitchen. It was very important to me to re-instate the former grandeur of this late nineteenth-century Chandlery and residence and create a family hub without disrupting flow.

Using inference through material choices as opposed to literal references was how I linked the this residence to its maritime history and environment. The use of quilted brass (chosen for its non-corrosive properties and nautical reference), a deep saturated green (actually called Deep Water, Dulux), and the exquisite rose/blush pink tones which are prominent in the Pink Norwegian Marble and identifiable in the suburbs’ communal fences and park benches and the sandstone foundations of the home. 

Flush and innovative Zetr power/usb outlets were recessed into the marble step (a part of the splashback) avoiding narrative disruption.  To punctuate the tongue-in-groove clad walls in the flow areas, V-Groove texture was used on all joinery below bench height.  To frame, accentuate lines and unify this kitchen, a rich tea-coloured paint was used across the face of the bulkhead.

Want to see more of this project?

Take a look at the ensuite