Key design resolutions included:

  • punctuating the weatherboard-clad first floor and living area with a formal main entrance and creating a reception area that functions as an intimate library;

  • removing the bulky door shutters on the main verandah to maximise light, air and physical flow and replacing oversized French doors joining the TV Room to a dining patio with sliding doors;

  • revising general storage issues;

  • reconfiguring and extending an enclosed kitchen and installing a mirrored wall to visually extend its boundaries whilst bouncing light from the bay window’s newly created casual dining alcove.

In turn, quiet nooks for respite and open family areas are well demarcated yet flow effortlessly.

Additional rooms and storage facilities were created, yet the home appears larger with unified ceiling heights in the key living areas. The library features floor-to-ceiling shelving, whilst the kitchen bulkhead was removed permitting overhead joinery to extend further. An open marble bench expands its original footprint. Replacing an un-used hallway kitchenette with a laundry boasting ample storage enabled the existing laundry and bathroom to became a bedroom and ensuite.

The attic was crafted into a parent’s retreat, converting to a bedroom for a visiting adult son. Yellowed pine floorboards were darkly stained to connect the spaces and brass finishes were incorporated throughout to link the home to its nautical roots.

Credits:
Photographer: Anson Smart
Stylist: Steve Cordony  

Wrixton House

Wrixton House is a significant part of the waterfront and industrial maritime history in Kirribilli. Reference to this history through a contemporary approach formed the design direction.

Rising from compact sandstone heritage bones, the former grandeur of this harbourside late nineteenth-century Chandlery and residence was fully re-instated. Tight angular room configurations within the challenging geometries of the L-shaped footprint were altered to maximise spatial flow, usher in natural light and capitalise on the water views.